Magyar Tudományos Művek Tára

Egyedi listák összeállítása API URL segítségével

Az MTMT1 egyik régóta hiányolt szolgáltatása az API volt, amit az MTMT2-ben sikerült megvalósítani.

A mostani írásomban szeretnénk egy kis bevezető segítséget nyújtani abban, hogy miként használhatók ki az ebben rejlő lehetőségek programozói tudás nélkül.

Reményeink szerint több ilyen írás is fog születni, a mostani egy első kedvcsináló a téma iránt érdeklődőknek.

Az API (application programming interface) egy olyan interface, mely lehetőséget nyújt az adatbázisban tárolt adatokhoz való hozzáférésre az MTMT kezelőfelülete (frontend) használata nélkül.

Ezt elsősorban a szoftver fejlesztők tudják kihasználni, hiszen ennek segítségével programozottan tudnak tetszőleges feltételek szerint adatokat tömegesen lekérdezni az adatbázisból, s azokat a helyi igények szerint feldolgozni.

Természetesen a publikus API használatával csak a nyilvánosan is elérhető adatok kaphatók meg, de például listák, statisztikák generálásához ezek elegendőek.

Az API lekérdezések azonban hasznosak lehetnek az adminok, szerzők számára is, segítségével összeállíthatók olyan URL-ek, melyek speciális szempontok szerinti listákat generálnak, s ezen hivatkozások például a szerzői, vagy intézményi honlapokba ágyazhatók. Ilyen URL-eket az M1-ben is elő lehetett állítani. A következőkben arra adnék néhány ötletet, hogy miként lehet ezeket az M2-ben megvalósítani.

Az API dokumentáció elérhető honlapunkon a Dokumentumok->Ismertetők alatt. Ugyanitt elérhető további két hasznos táblázat, mely az MTMT-ben használt típusok és besorolások adatait tartalmazza.

Itt található a példákkal ellátott ismertető dokumentum.

 

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-70 411-0576
+36-70 411-0575

+36-1 411-6323
+36-1 411-6330
+36-1 411-6210