Magyar Tudományos Művek Tára

DOI azonosító regisztrációjának lehetősége

Az MTA Könyvtár és Információs Központ tagja a CrossRef, valamint a DataCite szervezeteknek, így DOI azonosítót tud regisztrálni folyóiratcikkekhez, könyvekhez, PhD dolgozatokhoz a felsőoktatási intézmények, kiadók és szerkesztőségek számára. Érdeklődni lehet Bilicsi Erikánál a (36-1) 411-6387 telefonszámon, illetve a doi-info@konyvtar.mta.hu e-mail címen.

A DOI (Digital Object Identifier) online tartalmak azonosítására szolgál. Segítségével akkor is megtalálható a keresett tartalom az interneten, ha az nem az eredeti megjelenési helyen található, vagyis megváltozott az URL. Ehhez a tartalmat azonosító DOI-t, az URL-t és a metaadatokat egy központi adatbázisban regisztráljuk, így a tárolt adatok módosítása elegendő, ha a dokumentum elérhetősége megváltozik.

Az MTA Könyvtár és Információs Központ két ügynökség segítségével is tud DOI-t regisztrálni.

A DataCite szervezetnél regisztrálható DOI csak azonosításra szolgál. Jelenleg térítésmentesen tudjuk biztosítani.

A CrossRef-nél regisztrálható DOI az azonosításon túl növelheti a kiadvány weboldalának látogatottságát, ezáltal a hivatkozások száma is emelkedhet. Ezt az azonosítót a mindenkori díjszabás szerint tudja biztosítani az MTA KIK. Ha a szerkesztőségnek nincs lehetősége ezt finanszírozni, egyedi esetben, egyeztetést követően az MTA KIK ennek finanszírozását át tudja vállalni.
Az azonosító képzésén túl a szerkesztőségnek teljesítenie kell az ún. Cross-linking kötelezettséget is: vagyis a cikkek/fejezetek irodalomjegyzékében fel kell tüntetni minden olyan forrás DOI azonosítóját (az elektronikus változatban linkként), amit szintén a CrossRef-nél regisztráltak más kiadványok. Ezek azonosításában a központi adatbázis használata javasolt. A linkelési kötelezettség ugyan több feladatot jelent, de növeli a folyóirat/könyv láthatóságát, hiszen ez a kötelezettség minden CrossRef tagra vonatkozik.

DOI-t regisztrálni lehet cikkhez, könyvfejezethez vagy egy egész folyóiratszámhoz, könyvhöz. A regisztrációhoz egyedi URL szükséges.
Az MTA KIK-től kapott prefix birtokában a szerkesztőségek maguk képzik a DOI azonosítókat. A prefix azonosítja a kiadványt, tehát egy adott folyóirat, könyv minden részdokumentumában azonos. Ami a cikkeket, fejezeteket azonosítja, az a DOI suffix részlete, melyet a szerkesztőség képez:
pl. 10.12345/KEYWORD.2015.1.15, ahol a 10.12345 a fix előtag, ami azonosítja a kiadványt, a suffix pedig felépülhet pl. így: KEYWORD - a folyóirat/könyv rövid elnevezése, 2015 - a megjelenés éve, 1 - a füzet száma cikkek esetében és 15 - a cikk/fejezet kezdő oldalszáma.

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-70 411-0576
+36-70 411-0575

+36-1 411-6323
+36-1 411-6330
+36-1 411-6210