Magyar Tudományos Művek Tára

Megalakult az MTMT Tudományos Tanácsa

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (MTAtv.) 2015. július 21-én hatályba lépett módosításával a nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára működtetése a Magyar Tudományos Akadémia közfeladatává vált. Az MTA közfeladatát az MTA Könyvtár és Információs Központ közreműködésével, annak alapfeladatául rendelve látja el. Az MTAtv. 19/A. § (7) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az MTMT működésének részletes szabályairól az MTA elnökének 3/2017. (II. 24.) számú határozata rendelkezik.

Az elnöki határozat rögzíti az MTMT működésének döntéshozatali rendjét, a vezető testületek főbb feladatait. Az MTMT operatív irányítását a szűk körű MTMT Koordinációs Testület látja el, döntés-előkészítő és döntésvégrehajtó szerepkörben. Az MTMT legfőbb döntéshozó testülete az MTMT Tudományos Tanács, amely felügyeli az adatbázis működtetését és fejlesztését, véleményezi és jóváhagyja az MTMT stratégiai terveit és beszámolóit.

Az MTMT Tudományos Tanácsának alakuló ülésére 2017. március 20-án került sor az MTA elnöki tanácstermében. Az ülést a testület elnökének megválasztásáig az MTA elnöke, Lovász László akadémikus vezette.  A testület először megvitatta és elfogadta ügyrendjént, majd tagjai közül Kamarás Katalin, az MTA rendes tagja személyében megválasztotta elnökét. Ezek után Holl András, az MTA KIK informatikai főigazgató-helyettese foglalta össze a delegáltak számára az MTMT által megtett utat, beleértve működési mechanizmusát, a felé támasztott elvárásokat és szolgáltatásait, valamint az új MTMT szoftverre történő átállással kapcsolatos tudnivalókat.

Hírek a témában: 

Megkezdte munkáját a Magyar Tudományos Művek Tára Tudományos Tanácsa

 

mtmt-tt_tagjai_0.pdf

Az MTMT Tudományos Tanács tagjai Adobe PDF dokumentum (195.68 KB)

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-70 411-0576
+36-70 411-0575